Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Interjúk

CR7

 

Cristiano Ronaldo exkluzív interjú: múlt és jelen

Madridba igazolását követően első alkalommal adott interjút Cristiano Ronaldo, a világ legdrágább szerzeménye. A szerencsés kiválasztott a Marca volt, akik két részből álló beszélgetést készítettek a portugál támadóval. Az interjú első, mai részében Ronaldo múltja illetve jelene, holnap pedig a jövő felmerülő kérdései kerülnek terítékre a sportnapilap hasábjain. Az interjú első része most gyakorlatilag teljes egészében olvasható honlapunkon. 

Az első kérdés adott. Cristiano mindig a Real Madridban akart játszani?
Igen. Amikor leszerződtem a Manchester Unitedhez, nagyon örültem neki, hogy ott játszhatok, a klub történelme, és az összes trófea miatt, amit megnyert. De arra is vágyakoztam, hogy egy nap majd a Real Madrid játékosa leszek, mivel mindig nagyszerű játékosokat foglalkoztatott. Most már elmondhatom, hogy megvalósítottam álmomat, tagja voltam a világ két legnagyobb klubjának.

Kisgyerekként ki volt az a Real Madrid futballista, akit leginkább csodáltál?
Már elmondtam, hogy véleményem szerint a Real Madridban mindig is a világ legjobb játékosai szerepeltek; Zidane, Raúl, Figo, Ronaldo... egy mitikus klub, amely hosszú történelme során a létező összes trófeát megnyerte, továbbá mindenkinél többször nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Ezért is szerettem volna egy nap a Real Madridban játszani.

Személyes célkitűzésed, hogy minden idők legjobbjává válj?
Célom, hogy úgy vonuljak be a történelembe, mint az egyik legnagyobb, ha pedig a végén arra is lesz esélyem, hogy én legyek a legnagyobb, akkor az is tökéletes

A Real Madrid már sok éve megkörnyékezett, mégis álmod nem teljesülhetett be, csupán néhány nappal korábban. Mire gondoltál először, amikor megerősítették az átigazolást?
Nagyon jó érzés volt, őszintén szólva nagyon megkönnyebbültem. A dolgok végül jóra fordultak, én pedig nagyon boldog voltam, mivel az egész világ tudta, hogy mit szeretnék: a Real Madridban játszani.

Miért nem egy éve - amikor minden adott volt - szerződtél a Real Madridhoz?
Az összes nagy játékos átél spekulációkat. Az elmúlt nyáron sok dolgot összeírtak, de ilyen az élet. Tavaly úgy döntöttem, hogy még egy szezont megvárok, és azt gondolom helyes döntést hoztam. Most minden rendben van.

Mit tudnál mondani a Manchester United szurkolóknak?
Ez volt az otthonom. Hat szezont játszottam ott, és mindig hálás leszek a United összes szurkolójának. Sok dolgot nyertünk együtt, a lelátón mindig az én dalomat énekelték, és nagyon hálás vagyok mindenki szeretetéért, amiben részem volt az idő alatt, amíg az Old Traffordon szerepeltem. A Manchester szurkolói különlegesek.

És Fergusonnak?
Ő volt a sportapám, a legfontosabb faktor, aki leginkább befolyásolta a pályafutásomat. Hálás vagyok mindazért amit értem tett, alapvető volt. Mindig szívesen fogok rá visszagondolni, különleges helye lesz szívemben. David Gillről ugyancsak különleges emlékeket őriztem meg, mint ahogy a United összes vezetőjéről is.

Szerettél volna személyesen is elbúcsúzni tőle?
Igen, egyértelmű. Gondolkodom azon, hogy elmenjek Manchesterbe elbúcsúzni Fergusontól.

A gazdasági válság idején egy futballistáért fizetni 96 millió eurót némiképp megbotránkoztatónak tűnik. Te hogy látod ezt?
Szerintem ez eg
y reális összeg, ha a Manchester és a Real Madrid jóváhagyta ezt az összeget, akkor egyértelműen nem kell többet mondani. A nagy játékosok sokat érnek, és ha szeretnék őket, akkor fizetni kell. Örülök neki, hogy én vagyok a világ legdrágább játékosa.

Ezért nem nehezedik rád extra nyomás?
Már régóta megszoktam együtt élni a rám nehezedő nyomással, ebből kifolyólag nagyon nyugodt vagyok. Ez egy olyas valami, amire nem gondolok akkor, amikor kimegyek a pályára, itt ez nem játszik szerepet. Tudok a nagy elvárásokról, és azzal is tisztában vagyok, hogy nagyobb nyomás lesz rajtam, mint a Manchester Unitedben, mivel ott már több évet lehúztam, míg a mostani egy új kihívás. Ez segíteni fog abban, hogy a legjobb legyek. A spanyol bajnokság ráadásul más, különböző játékosokkal, egy különböző klubbal, ez pedig motivál engem, hogy folytassam a munkát, és címeket nyerjek.

És mit mondanál azoknak, akik bírálják ilyesfajta összeg kiadását a válság idejében?
Én mindenkinek a véleményét tiszteletben tartom, de nem értek egyet ezekkel az emberekkel. Ha a Real Madrid kifizetett ennyi pénzt, az azért van, mert akart engem és indokoltnak ítélte ezt az összeget. Mindent el fogok követni azért, hogy jól játsszak, és bizonyítani szeretném, hogy jogosan adtak ki értem ennyi pénzt.

Hány interjút adtál azóta mióta a Real Madrid játékosa lettél, és ezzel Te lettél a világ legdrágább játékosa?
Semennyit, ez az első. Egy szenzációéhes angol lap kitalált egyet velem kapcsolatban, de valójában a mostani Marca interjú az első.

Nagy befektetés lesz a Real Madridba történő igazolásod?
Szerintem igen. A spanyol futball nagyon tetszetős, egy nagyon erős és érdekes bajnokság... szerintem jól fogok alkalmazkodni a Real Madridhoz és a bajnoksághoz.

Amit néhány nap múlva átélhetsz majd a Bernabéuban, még inkább lelkesít téged?
Igen, nagyon különleges nap lesz családom, barátaim és természetesen magam számára is. Csak remélhetem, hogy a dolgok jól fognak alakulni. Tudom, hogy a Real Madrid szurkolói fantasztikusak, mivel láttam Kaká bemutatását az elmúlt kedden. Nagyon örülök neki, hogy lehet, rengeteg ember jön  majd ki a Bernabéuba. Nagyon boldog vagyok, és majd meglátjuk mi történik.

Hogy láttad Kaká bemutatását?
Valami elképesztő volt, láttam a tévében. Sok olyan meccset láttam, ahol nem volt ennyi ember a lelátókon. Azt hiszem Kaká sosem fogja elfelejteni ezt a napot, remélem én is átélhetek egy ilyen csodálatos napot, mint amelyet ő. 40, 50 vagy 60 ezer ember a bemutatásodon valami elképesztő, és különleges.

Gondolkoztál már azon, milyen lehet a Te pillanatod?
Az igazat megvallva ezen még nem gondolkoztam sokat, inkább nem tervezek. Azt tudom, hogy életem legnagyobb pillanata lesz. Ösztönösen fogok reagálni. Nem tudom, hogy sokat vagy keveset fogok-e mondani, hogy ideges leszek-e vagy sem... meglátjuk mi fog történni. Nem számít, hogy többen vagy kevesebben lesznek-e, mint Kaká bemutatásán, egyedül azt szeretném, hogy örömteli legyen ez a nap. Ha megtelik a stadion, az egészen elképesztő lenne.

Szeretnéd ha most rögtön lenne a bemutatásod?
Nem, a hétfő nagyon jó, mert így még egy kicsi van a nyaralásomból.

Sosem játszottál a Santiago Bernabéuban...
Így igaz, sosem játszottam itt. Néhány nyaralásom alkalmával már voltam közel a Real Madrid stadionjához, három éve például Kubában vakációztam, és néhány órát eltöltöttem a spanyol fővárosban. Amikor elém tárult a Bernabéu, mindig elmondtam barátaimnak, hogy egy nap egészen biztos ebben a stadionban fogok játszani. 

Ki az a játékos a Real Madrid jelenlegi keretéből, akit leginkább csodálsz?
A Real Madridban mindig nagyszerű játékosok voltak, de az elmúlt években Raúl nagyszerű munkát végzett, és az egyik olyan futballista, akit leginkább kedvelek. Nehéz csak egyet mondani, Guti óriási talentum, Casillas pedig egy nagy kapus... ezeknek a játékosoknak a mentalitása nagyon hasonló a portugálokéhoz, és azt hiszem minden rendben lesz.

És mit gondolsz, új csapattársaid miként vélekednek rólad?
Nem tudok mit mondani, meg fognak ismerni, és majd meglátják, hogy nem az vagyok akinek a szenzációéhes bulvársajtó elmond. Valójában nagyon is megközelíthető és közvetlen személyiség vagyok, és ez mindig is így lesz. Az összes személy, aki együtt játszott velem, kiemeli profizmusomat, és szerintem jól fogok alkalmazkodni.

Melyik számot fogod kapni a Real Madridban?
Még nem tudom. Hétfőig még én sem fogom megtudni. Nekem tetszik a 17-es, ez azonban lehetetlen, mivel Van Nistelrooy-é.

Mi az, ami leginkább vonz a spanyol ligában?
Látványos a futball, a bírók nagyon jól kezelik a játékosokat, és azt hiszem, egy remek előadást fogunk majd látni.

Nagyon szegény családban születtél, majd a világ legdrágább játékosává nőtted ki magad. Hogyan sikerülhetett?
Az élet kihívásokból és nehézségekből épül fel. 11 évesen elhagytam családomat, ez arra szolgált, hogy gyorsabban felnőjek. Nem is bántam meg. Nagyon kicsi voltam, amikor megérkeztem a Sportinghoz, utána pedig egyedül következett a Manchester, apám, anyám és testvéreim nélkül. Mindezek miatt még erősebb lettem. Örültem volna neki, ha apám is megérhette volna ezt. Az egész családom nagyon fontos, mivel engedték megvalósítani az álmomat, és elengedtek a Sportinghoz. 

Melyik játékost szeretnéd, hogy leigazolja Florentino?
Nem én vagyok a megfelelő személy ezt véleményezni. Az elnök nagyon intelligens, megvannak a saját ötletei, tökéletesen tudja, mit kell tennie. Van néhány játékos, aki nagyon tetszene, de az ittlévők iránti tiszteletből nem fogok neveket mondani.

Ribery nagy igazolás lenne?
Nagyszerű játékos, az egyik legjobb. De nem vagyok kompetens beszélni azokról a játékosokról, akik nincsenek a Real Madridban.

A Los Angeles-i Paris Hilton történet egy kitaláció? 
Nem szeretek beszélni a privát életemről. Van egy világos mentalitásom és filozófiám, azt hiszem mindenkinek így kéne tennie: élvezni a szünidőket, és amikor kezdődik a szezon, a maximumon dolgozni. Én mindig így cselekedtem, és a továbbiakban is ugyanezen leszek.

A pályán kívül még nagyobb nyomás helyeződhet rád?
Nézd, ez a híresség ára. Ilyen az élet, nem könnyű. Nem a pénz a legfontosabb, hanem hogy meglegyen az életminőség. Tudom, hogy nem mindig lesz olyan jó Madridban élni, de azért jövök, hogy maximálisan a futballra koncentráljak, jól alkalmazkodjak a spanyol bajnoksághoz és segítsem a klubot. Ugyanúgy érzek, mint Manchesterben. 

Valdano elmondása szerint a klub fontolgatja annak a lehetőségét, hogy egy felügyelőt fogadjon fel melléd. Hogy látod ezt az ötletet?
Ez csak az első hónapokban lesz, de utána minden normális lesz. Nem szükséges felügyelőt fogadnia a Madridnak, hogy eltaláljak Madridba. 

 

 

 

 

Az éppen ma 24 éves Cristiano Ronaldo az ebből az alkalomból vele készített interjúban elárulta, nem volna elégedett ha ugyanazt érné el, mint 23 éves korában, ezért tovább szeretné bővíteni dicsőségeinek amúgy sem szerény számát.

Mindent megnyertél 2008-ban..... mi jöhet még ezután 2009-ben? 
Mostanában sokat beszélgettem a klub sokat tapasztalt játékosaival, és mind azt mondták, nem attól lesz valaki nagy játékos, hogy egy szezonban nyújtott kiemelkedőt, hanem hogy a jó teljesítményét folyamatosan meg tudja őrizni. Én is az utóbbira törekszem. Ha nem teljesítek, akkor tudom, hogy az emberek elkezdenek kritizálni, amit nem szeretnék elérni. Ambiciózus játékosnak tartom magam, aki szeretne minél több címet begyűjteni pályafutása során. 

Hogy lettél egy-két gólt szerző játékosból, 42 találatot elérő gólzsák? 
Amikor 18 évesen ide kerültem, már akkor is jó játékosnak tartottam magamat, azonban nem tudtam még felelős döntéseket hozni, értem ezalatt, hogy mikor kell passzolnom, vagy mikor cselezzek. Ahogy haladtunk előre az évekkel, a csapat egyre több trófeát hódított el, és ezzel együtt sokat tanulva, én is felnőttem. Ha olyan nagyszerű játékosok vesznek körül, mint akkor engem, akkor elképzelhetetlen, hogy ne tanulj. Ezért minden szezonban fejlődtem, és nem kérdéses, hogy az elmúlt idényem volt a legsikeresebb. De többet akarok - idén is szeretnék legalább annyi gólt szerezni, mint a 2007/2008-as szezonban. Tudom, hogy nagyon nehéz lesz, de belül tudom, hogy képes vagyok rá. 

Melyik a kedvenc találatod az előző szezonból? 
Nehéz a választás, hiszen volt egy pár! A Roma elleni fejes gólom, a Portsmouth-nak lőtt szabadrúgásom, és az Aston Villa elleni sarkazásom. Ezeket választanám. 

Mi a titka a szabadrúgásaidnak? 
Ezt már sokan kérdezték, de nincs titkom. Ez az én lövési stílusom, mindenkinek van egy kialakult szokása. Szeretem erősen meglőni a labdát, ami ettől cikázik a levegőben, majd a végén lecsapódik, és ennyi! Hogy őszinte legyek, tényleg nincs stratégiám, vagy titkom. Sok gyakorlással tudtam fejleszteni a képességemet, mint mindenki más. Ha jó akarsz lenni a munkádban, sokat kell gyakorolnod, és dolgoznod. 

Tavaly sikerült elérned első mesterhármasodat is a United színeiben a Newcastle ellen.... 
Nagyon különleges volt. Többször is szereztem két gólt, de valahogy a harmadik soha nem akart összejönni. Anyukám el is kezdte mondani, hogy "Cristiano, mikor fogsz egyszer három gólt szerezni egy mérkőzésen?" Meg kellett magyaráznom, hogy "Anya, ez sokszor nem lehetséges", de ő azt mondta "Ah, pedig egyszer három gólt kell rúgnod!". Ezért, amikor összejött rögtön Anyukámra gondoltam. Különleges napként emlékszem vissza, amikor elértem a mesterhármast, ráadásul mindezt az Old Trafford-on még jobb érzés volt. 

Nem voltál ideges, amikor el kellett vállalnod a sok mindenről döntő tizenegyest az utolsó bajnokin? 
Nos, volt rajtam egy kis nyomás, hiszen ha nem nyerünk, akkor a Chelsea megnyerhette volna a bajnokságot. Azt mondtam magamnak "Cristiano, be kell lőnöd, mert ha sikerül, akkor miénk a bajnoki cím." Szerencsére sikerült betalálnom, vezettünk 1-0-ra, majd jött Giggsy, és belőtte a gólt, amely után már a szurkolóink is elhitték, hogy megvédtük a bajnoki címünket. 

Hogyan kezeled azt a nyomást, ami sztárként rád nehezedik? 
Amikor az emberek azt mondják, hogy szeretnek azért, ahogy játszol, vagy ahogy kinézel - amiben egyébként nem hiszek - akkor az mindig jó érzéssel tölt el. Ilyen volt például Japánban, amikor a stadionban labdához értél, és máris mindenki elkezdett kiabálni. Ezt nagyon szeretem, és nagyon tudom értékelni. Az a célom, hogy mindenkinek megköszönjem, aki mellettem áll, hiszen ez motivál abban, hogy még többet nyerjek a jelenben, és a jövőben egyaránt. 

Tudsz normális életet élni Manchesterben, és azon kívül? 
Ez egy nehéz dolog, de otthon érzem magam Manchesterben, hiszen már 18 éves korom óta itt élek, és a családom is sokszor meglátogat. Az egyetlen rossz dolog, hogy nincs direkt járat Madeirára! De anyukám és a testvérem többször jön hozzám, így nincs okom panaszkodni. Szép helyen élek, rendes emberek között, akik mindig kedvesek hozzám, így nem lehet semmi problémám. Briliáns életem van! 

Zavar a pfujolás az idegenbeli meccseken? 
Teljesen megszokottá vált már számomra. Ha nem hallom, azon kapom magam, hogy azon gondolkozom, "Miért nem csinálják?!" Lehet, hogy azt gondolják, ha pfujolnak, akkor nem tudok koncentrálni, de ez nem így van. Imádom! 

Néhány hozzáértő azt mondja, nem kapsz elég védelmet a mérkőzéseken - van változás ebben a dologban? 
Nagyon nehéz dolguk van a bíróknak, amiért tisztelem őket, de néha a dolgok nem úgy történnek, ahogy azt én gondolom. Ha azt akarják, hogy gyors játékot játszó, szórakoztató bajnokság legyen a Premier League, akkor jobban kellene védelmezni a technikás játékosokat, hiszen ők azok, akik megmutatják, amire a szurkolók vágynak. De ettől függetlenül számos kiváló játékvezető van Angliában. 

Mennyire fontos számodra a szórakoztatás? 
Szeretem, ha az emberek azért járnak mérkőzésre, hogy szép cseleket, remek játékot, és kiváló pillanatokat láthassanak, de első sorban a csapatért dolgozok. Minden mérkőzésen a győzelemre kell törekednünk, és ezt a nézőknek is meg kell érteniük. 

Kik a legjobb barátaid a klubnál? 
A legtöbbet természetesen a portugál tudó csapattársaimmal, így Nanival, Manuchóval, Andersonnal, és Rafaellel beszélek, de akár mindenkit említhetnék. Carlos, Rio, Vida, Pat, Edwin ... a csapategység nagyszerű a gárdánál, ami a legfontosabb dolog számunkra. Összetartó közösség vagyunk, ahol mindenki viccelődik mindenkivel. Úgy gondolom, hogy ezért működik jól a csapatunk, és ezért érünk el olyan sikereket, mint az elmúlt szezonokban. 

Boldog 24. születésnapot Cristiano!

 Hosszú találgatások után Cristiano Ronaldo végre véget vetett a körülötte keringő pletykák áradatának és kijelentette, hogy a következő szezonban is a Manchester Unitedben marad.

A Publico újságírója készített interjút a portugál szélsővel.

Sir Alex Ferguson a héten kijelentette, hogy az "ügyet lezárta" és Crisitano Ronaldo a Manchester United futballistája marad. Igaz ez?

CR: Igen, igaz. A mester néhány napja Lisszabonba repült, hogy meglátogasson engem. Egy baráti beszélgetés folyt két ember között, amelyben mindkettő tisztelte a másikat.
Ez egy privát beszélgetés volt köztem és Sir Alex között. Ő meghallgatott engem és én is kifejtettem álláspontomat, majd közösen megállapítottuk, hogy mindkettőnknek az lesz a legjobb, ha az Old Traffordon maradok.
Kijelenthetem tehát, hogy a következő szezonban is a Manchester United futballistája leszek. Mielőtt napvilágot látnának a pletykák, és szóbeszédek merülnének fel azzal kapcsolatban, hogy bosszúsan megyek vissza a Manchesterhez, egy dolgot mindenképp tisztázni szeretnék:
igyekezettel fogok harcolni ennek a meznek a becsületéért, szívvel-lélekkel játszom továbbra is a klubomért.

Mit gondol, mit fognak szólni a Real Madridnál ezen kijelentés után?

CR: El kell ismernem, hogy ezért a polémiáért én vagyok a felelős. A Real Madrid képviselőit semmiféle felelősség nem terheli, mert én voltam az, aki nyilvánosan is jeleztem, hogy a Real Madridhoz akarok igazolni. És én voltam az is, aki indirekt módon konfliktust keltett a két klub között.

A Bajnokok Ligája döntöje után, illetve az Európa Bajnokság alatt és után is azt hangoztatta, hogy a Real Madridban szeretne játszani. Mit is akart ön valójában?

CR: Tudtam, hogy a Real Madrid érdeklődik irántam, állítólag egy nagyon magas ajánlatot is tettek értem. Hazudnék önmagamnak és másoknak is, ha azt mondanám, hogy nem akartam azt, hogy a United elfogadja ezt az ajánlatot.
Mindenki aki ismer tudja, hogy nagyon fontos nekem az, hogy mindig kimondjam azt amit gondolok. Nem szeretnék hazudni, mert az hálátlan dolog lenne.
A Manchester Unitednál az egész Glazer család, David Gill, az edzők, a csapattársak és az egész vezetőség különleges helyet foglal el a szívemben. Akármi történik a jövőben ez soha nem fog megváltozni.
Nagyon hálás vagyok a klubnak mindazért amit értem tett. Tudtam, hogy ez a klub kölönbözik a többitől és sokkal humánusabb, ezért gondoltam úgy, hogy megértik amit szeretnék.

Mivel érvelt a távozása mellett?

CR: Miután megnyertük a Bajnokok Ligáját, úgy gondoltam, hogy öt év alatt sikerült mindent elhódítanom a Uniteddel. Megynertük a Premier Ligát kétszer is. Felülhettünk Európa trónjára, minden egyéni díjat bezsebelhettem és a Liga gólkirálya lettem.
Úgy gondoltam, hogy új kihívásokra van szükségem. Sosem tagadtam, hogy egy napon szeretnék a Real Madridban játszani és úgy gondoltam, hogy eljött a megfelelő pillanat a váltásra. A Manchester United és a Real minden bizonnyal a világ két legjobb klubcsapata. Sosem könnyű ilyen döntést meghozni.
Másfelől Spanyolország és Portugália kultúrája sokmindenben hasonlít egymásra. Ezek voltak azok az érvek, amelyek a váltásra ösztönöztek.

Semmi más? Nem vonzotta az a tény, hogy a Real Madridban még több pénzt kereshetne?

CR: Tudom, hogy sokan arról spekuláltak, hogy a pénz hajt engem és az foglalkoztat, hogy minél többet keressek. Mások azt gondolták, hogy szeretnék 23 évesen a világ legdrágább labdarúgója lenni.
Természetesen megtiszteltetés, hogy értékelik a munkámat, azonban ha csak a pénzen múlna soha nem hagynám el a Manchester Unitedet. A családom örült volna, hogyha Madridba szerződöm, mivel csak néhány óra repülőút választott volna el minket. Szerették volna, hogy a közelükben legyek. Nehéz nemet mondani azoknak akiket a legjobban szeretsz.
Éppen most fektettem bele egy komolyabb összeget a manchesteri házamba, nem csak a saját kényelmemért, hanem azon emberekéért is akik közel állnak hozzám.
A Manchester Unitednél az emberek, legfőképpen a menedzser megértette az érveimet. Végül azonban úgy döntöttünk, hogy tovább viselem a United 7-es dresszét. Számomra ez nem egy áldozat meghozatala, hanem egy megtiszteltetés.
Továbbra is szeretnék sikeres lenni Angliában. Mindent megteszek a Manchester unitedért. Szeretném megvédeni európai címünket, segíteni a Unitedet, hogy Klubvilágbajnokságot nyerjünk és természetesen a bajnoki cím illetve egyéb más címek megszerzése is nagyon fontos.

Nem fél a Manchester United szurkolók fogadtatásától?

CR: Őszintén szólva nem. Lehetésges, hogy kapok kritikát, de reménykedem, hogy ez nem fog megtörténni. Profi vagyok, a történteken nem tudok változtatni.
Karrierem csúcspontja a Bajnokok Ligája megnyerése volt. Ezt senki sem tudja kitörölni az emlékezetemből, mint ahogy azt a tényt sem, hogy ezt a címet a Manchester United játékosaként sikerült elérnem.
Kicsit naív voltam, de a felelősség rám hárul. Az embereknek egy dolgot meg kell érteniük: 18 évesen amikor a Manchester Unitedhez érkeztem egy álmom vált valóra azzal, hogy egy ilyen klubba igazolhatok. Úgy gondoltam, hogy néhány évet eltöltök Angliában majd később Spanyolországba igazolok.
Nincs értelem hazudni, jelenleg is így gondolom. Nem akarok arrogáns lenni és annak az ellenkezőjét állítani amit gondolok. Mindig kimondom azt amire gondolok. Idővel szeretnék a Real Madridban játszani, s ezt az embereknek meg kell érteniük. Ez a gyerekkori álmom.

Mit gondol becsületes dolog elhagyni a Unitedet miközben kontraktusa van a klubbal?

CR: Tudom, hogy mit tett értem a klub, s ezért mindig is hálás leszek. A szurkolók biztosak lehetnek benne, hogy sosem felejtem el őket. Mindig is helyük lesz itt (kezét a szívére tette - szerk.) Bevallom azért volt bátoságom azt tenni amit tettem, mert a Manchester kárpotolni tud mindenért.
Azt elmondhatom, hogy ha nem sikerült volna megnyernünk a BL-t, akkor nem gondoltam volna arra, hogy Madridba távozzak. Azt is kijelenthetem, hogy sosem akartam a klub akarata ellenére elhagyni a Unitedet. Amikor a United visszautasította az ajánlatot világosan kifejtették, hogy mennyit akarnak értem. Akkor ezt nem igazán tudtam megérteni, mára viszont már sokra bercsülöm.

De Ön egyetértett Sepp Blatter azon kijelentésével, melyek szerint a mai futballisták a ?modernkor rabszolgái??

CR: Én arra gondoltam, hogy a játékosoknak ott kellene játszaniuk, ahol jól érzik magukat.

Sir Alex Ferguson végig hajthatatlan volt és kijelentette, hogy semmi esély a tranzakcióra?

CR: Higgyen nekem, rendkívül büszkévé tesz az a tény, hogy Sir Alex Ferguson ennyire ragaszkodik hozzám. Tudja, hogy én is hasonlóan gondolom. Ő az az ember aki az egyik legfontosabb szerepet játsza a karrieremben.
Nem csak azért, mert rendkívül sokat segített az életben, hanem azért is, mert rendkívül szenvedélyes a futball iránt. Ha lehetséges lenne azt szeretném, hogy mindig mellettem álljon, bár tudom, hogy erre nincs esély. Nagyon tisztelem őt.
Olyan ő számomra, mintha a második apám lenne a Manchester Unitednél. Soha nem felejtem el, hogy ő volt az aki rávett arra, hogy a mágikus 7-es mez az amely mindig is az enyém lesz.
Amikor a Sportingban játszottam rengetek ajánlatom volt. Volt olyan klub amely 8 millió eurót ajánlott fizetésnek, azzal a feltételle, hogy még egy évet Portugáliában játszottam volna és utána ingyen távoztam volna. De a pénz nem minden.
Barcelona, Real Madrid, Inter, Milan, Juventus és a Valencia is az érdeklődők között volt. Hamarosan azonban az ügynököm Jorge Mendes elárulta, hogy a Manchester United is akar enegem és Sir Alex Ferguson sokat foglalkozna karrieremmel.
Azt ígérték, hogy a mérkőzések 50%-án pályára léphetek, amely végül meg is valósult. Ez a tény és nem a pénz segített amellett döntenem, hogy a Manchester Unitedben a helyem. Az ügynököm és Sir Alex Ferguson is sokat segített a pályafutásom során.
Különleges a kapcsolatunk, rengeteget segítettek édesapám elvesztésénél is.

A spanyol sajtó szerint az Ön jövője továbbra is a Real Madridban van

CR: Ez a futballal együtt jár. Jelenleg annyit állíthatok, hogy a Manchester United futballistája vagyok. A Real Madrid pedig az a csapat, amelyért gyermekkoromban mindig is rajongtam.
Remélem, hogy mostmár befejeződnek a találgatások. Eddig is néhány elképesztő történetet talált ki a sajtó. Azt viszont kijelenthetem, hogy amit ténylegesen nyilatkozok az igaz és a szívem legmélyéből jön.

Amely kizárhatja azt, hogy beteljesítse álmát és a Real Madrid játékosa legyen?

CR: 100%-ig profi játékos vagyok. Szívvel-lélekkel ezért a klubért fogok küzdeni. Jelenleg sérüléssel bajlódom és azon dolgozom ,hogy minél hamarabb fitt legyek. A klub rászolgált arra, hogy mindent megtegyek értük. A vezetőség és az egész szurkolótábor fantasztikus, Sir Alex Fergusont pedig nagyon tisztelem.
Ha egy nap elhagyom a klubot, akkor azt azzal a tudattal szeretném megtenni, hogy mindent megtettem értük és a lehető legtöbb trófeát begyűjtsük.

Forrás: Manutd.com

 

 

 

 

 

1. Amikor megszülettél, Ronaldo, a Fenomén még csak nyolcéves volt, így biztosan nem miatta kaptad a nevedet. Tudod, hogy ki miatt?

"A szüleim azt mondták, az akkori amerikai elnök, Ronald Reagan tiszteletére."

2. Ha ránézünk a térképre, világos, nem is Európában születtél?

"Egy varázslatos helyen, Madeira szigetén, Funchal városában. Az Atlanti-óceánban van, körülbelül 500 kilométernyire a marokkói partoktól és a Kanári-szigetektől egyaránt."

3. Nyilván ott is kezdtél futballozni, nemde?

"Tizenkét éves koromig éltem ott, s bevallom az időm nagy részét még iskolásként is a futballal töltöttem. Már 6-7 évesen elkezdtem játszani az Andorinha nevű kölyökcsapatban, amit Fecskéknek becéztek. Apám volt a gyúró, a szertáros, afféle mindenes. Nem sokkal később átkerültem a sziget egyik legjobb klubjába, a Clube Desportivo Nacionalba."

4. Miért hagytad el a szigetet 12 évesen?

"Mert a Sporting elvitt Lisszabonba, a futballiskolájába. Mérhetetlenül boldog voltam."

5. Igaz, hogy nagyon szegény családból származol?

"Igaz, de nem szégyellem. Eusébio hasonló utat járt be."

6. Ki volt gyerekkorodban a példaképed?

"Diego Maradona."

7. Melyik csapatnak szurkoltál?

"Huh, most azt kellene mondani, hogy a Sportingnak vagy a Manchester Unitednek? Az igazság az, hogy ameddig Madeirán éltem, a Benficának drukkoltam."

8. Mióta vagy ismert játékos?

"2002 októberében állított be először Bölöni László a Sporting első csapatába. Rögtön két gólt lőttem a Moreirense ellen. Nagyjából azóta, bár az összes korosztályos válogatottban megfordultam."

9. Mit szóltál, hogy 2003 augusztusában meghívtak az A válogatottba?

"Valóra vált az egyik álmom, de ez a meghívás talán inkább a Manchester Unitedhez szerződésemnek szólt. Viszont nagyon szeretnék bekerülni az Eb-keretbe."

10. Igaz, hogy Madeirán például te népszerűsíted, vagy ha úgy tetszik, veled népszerűsítik az Európa-bajnokságot?

"Igen. Nagyon büszkévé tesz ez engem és rokonaimat egyaránt."

11. Azt tudod, hogy mely klubok versenyeztek még érted?

"Az ügynököm, Luis Correia azt mondta, hogy a Liverpool, a Chelsea, a Barcelona, a Real Madrid és a Milan is érdeklődött."

12. Foglalkoztat a gazdagság?

"Még nem volt időm megszokni, De azért nagyon jó érzés. A gyerekkoromhoz képest már a Sporting is gazdaggá tett, de ott még csak 1500 eurót kerestem havonta. Most, a Unitednél ennek közel húszszorosát kapom hetente. Nem is magam miatt örülök neki, a családomat szeretném boldoggá tenni."

13. Mennyi időre szerződtél a Manchester Unitedhez?

"Öt évre, 2008. augusztus 12-ig szól a szerződésem."

14. Kivel vagy a legjobb viszonyban a klubtársaid közül?

"Hát, a legjobban Klébersonnal tudok beszélgetni, hiszen azonos az anyanyelvünk. De a többiek is nagyon rendesek."

15. Tudsz angolul?

"Tanulok."

16. Gyerekkorodban volt valamilyen beceneved?

"Magas és vékony fiú voltam, aki rengeteg gólt lőtt. A kilencvenes évek közepén ezért a barátaim Kluivertnek hívtak, persze Patrick Kluivert után."

17. Milyen jegyben születtél?

" Vízöntő. A kínai jegyek közül pedig ökör."

18. Az aktív futballisták, a kollégák közül kit tartasz a legtöbbre?

"Luis Figót és Thierry Henryt."

19. Ki az a személy akivel leginkább találkozni szeretnél?

"Mike Tyson."

20. Mi a kedvenc ételed, illetve italod?

"A Bacalhau a braz, ez egy portugál étel tőkehal krumplival és tojásrántottával. Italból egy madeirai gyümölcslé."

21. Mivel töltöd legszívesebben szabadidődet?

"Mint a legtöbb fiatal, moziba járással, zenehallgatással, de nagyon szeretek sétálni, s néha egy kicsit csak egyedül lenni."

22. Említetted a mozit. Ki a kedvenc mozisztárod?

"Jean-Claude Van Damme."

23. Melyik filmek tetszettek a legjobban?

"A Hatodik érzék és a Szikla."

24. Ki a kedvenc színésznőd?

"Angelina Jolie, valamint Drew Barrymore a Charlie angyalaiból."

25. Életmottód?

"Légy azon, hogy el ne packázd a szerencsédet!" 
 

Édesapád halála és egyéb magánéleti gondok óta nem igazán találod önmagad, a karácsonyi fordulókban viszont újra csillogtál a pályán.

"Én is így éreztem. A mester (Sir Alex Ferguson) tudta, hogy fejben össze kell szednem magam egy kicsit, és ezért pihentetett többet. Csapattársaim végig éreztették, hogy többre vagyok képes, mondták, hogy ne forduljak magamba, és amiben tudtak, segítettek, amiért hálás vagyok nekik. Tényleg nem ez volt életem legjobb periódusa, sőt talán ez volt a legrosszabb, de remélem, az idén végre eljön a siker éve a csapattal, mert egy FA-kupa trófeán kívül nem szereztünk az utóbbi években sok örömet a szurkolóknak."

Három sorozatban álltok még, de Európában elúszott minden esély. Az utóbbi tíz év legrosszabb Bajnokok Ligája szereplés milyen hatással volt a csapat hangulatára?

"Biztos, hogy egyik csapatnak sem jön jól, ha kiesik egy versenyből, de ezen sajnos már nem tudunk változtatni. A kudarc nagyon összekovácsolt, egységessé tett minket, minden rossz ellenére jó most United-játékosnak lenni."

A bajnokságban viszonylag sikeresek vagytok, a BL-ben viszont nem. Angliában jó néhány éve ezt a szintet hozzátok a pontszámok és a rúgott gólokat figyelembe véve, de most ez sem elég. A BL-ben pedig a három szerzett gól szánalmasan kevés a hat meccsen. Miért nem ment a kupameccseken, el voltatok átkozva?

"A Premiership és a Bajnokok Ligája között alapvetően az a különbség, hogy Európa legjobb csapatai között magasabb szintet más kaliberű játékosok játszanak. Próbálok mindkét sorozatban ugyanúgy futballozni, de nem mindig sikerül. Itt is, és ott is más taktikát kell kidolgozni az ellenfelek ellen. Nem ugyanúgy indultak a mérkőzések, a kupameccseken nem tudtunk keresztülgázolni a csapatokon. Ez okozta a vesztünket. Az idén nem sikerült, de ez mentálisan meg kell, hogy erősitsen minket."

Sokan a három R miatt imádják a Manchester játékát (Ruud, Rooney, Ronaldo). A cseleid pedig talán még népszerűbbek, sok embert a játékod ültet a képernyők elé. Hogyan csinálod?

"Örülök, ha így gondolják. Ezeknek a cseleken az a titkuk, hogy ösztönösek. Nem tudok magyarázatot adni a trükkökre, ezek egyszerűen a testem, a lelkem részei. Nem dolgozom rajtuk, nem gyakorlom szupertitkos edzéseken, mindig csak a meccshelyzetek hozzák ki belőlem. Ezeknek a cseleknek sok mindent köszönhetek, angliai szerződésemet, sőt, emiatt egyszer, egy nagy meccs után Ruud nekem adta a mérkőzés legjobbja díját. Azt mondta, így érzi jogosnak, én érdemeltem meg helyette ezt az elismerést. Számomra ez adta a legtöbbet, ezért ez a díj a manchesteri házam nappalijában van, hogy mindig emlékeztessen rá. Az összes többi kupám vagy érmem az otthoni hazámban van Madeirán."

Sir Alex azt nyilatkozta rólad, hogy te vagy a legkiszámíthatatlanabb játékos a ligában, és huszonnégy éves korodra hasonló klasszis válik belőled mint amilyen a barcelonai Ronaldinho.

"Remélem, igaza lesz a Mesternek. Én is úgy érzem, hogy már az előző szezonban is sokat fejlődtem, hogy jobb játékos lettem. Angliában nagyobb hangsúlyt fektetnek a fizikás felkészülésre, mint Portugáliában. Az itt eltöltött meccsek alatt önző játékosból csapatjátékossá váltam, de még mindig van hová fejlődnöm az angol stílust és játékot illetően. Nem is színészkedtem annyit. Egy akkora klubbnál, mint a Manchester United mindennap tanulhat az ember."

Latin tipusú játékosként hogyan tudtad megszokni az angol éghajlatot, a légkört, a mentalitást?

"A hideget volt a legnehezebb megszokni első manchesteri évemben, de mostanra már egyáltalán nem okoz problémát. A pályán, mivel egyre jobban kiismernek a védők, nehezebb a dolgom, de nem én vagyok az egyetlen játékos a csapatban, összejátszunk, ha rám figyelnek a társaknak kell többet vállalniuk. Wayne-nel például remekül megértjük egymást, és szerintem hatalmas játékos lesz belőle, mert még mindig csak húsz éves, annyi mint én."

Megtaláltak a reklámszakemberek. Mennyire vonz a médiában való szereplés?

"Ilyen fiatalon nagy dolognak tartom hogy ennyi reklámszerepre kértek fel. Még sohasem dolgoztam a divat világában, de a farmerreklám miatt Jessica Millerrel is szerepelhettem, úgyhogy nagyon megtetszett ez a község. A képeken nem csak a konditeremben eltöltött időm látszik, hanem az edzéseken magamra szedett néhány kiló izom is."

Látszik rajtad, élvezed, ha váltogathatod a széleket, a labdával azt csinálhatsz, amit akarsz. Mennyire kötött a taktikai feladatod?

"Szeretem a szabadságot a pályán, ezt a Mester is tolerálja. Nem szeretem, ha kötöttpozícióban kell szerepelnem, amennyire csak lehet, szabadon játszom, cserélgetjük a széleket, és azt a lehetőséget kaptam, hogy a védekezésből nem szükséges annyira kivennem a részem, ha Giggs vagy Rooney visszamegy, ilyenkor a gyorsaságom elöl aranyat érhet. A kedvenc posztom akkor is az, ha Van Nistelrooy mögött lehetek, és vele együtt támadhatok. Ha futballozhatok, mindig boldog vagyok, nekem a foci, a latin temperamentumom egyet jelent a látványos játékkal, a nézők kiszolgálásával." 
 

Milyen érzés Cristiano Ronaldonak lenni?

"Jó. Azt viszont nem tudom, milyen érzés másnak lenni. Hogy jobb-e vagy rosszabb? De a kérdés nyilván arra vonatkozott, hogy hogyan érzem magam a bőrömben. Nincsen okom a panaszra. Eddig meseszerűen alakult az életem."

Nehéz elviselni a népszerűséget? A Sporting Portugália három nagy klubjának egyike, de azért a Manchester United nyilvánvalóan még ennél is komolyabb nagyságrend.

"Egyelőre a népszerűségnek csak a jó oldalát tapasztaltam. Legalábbis többnyire. Tetszik. Eleinte kicsit furcsa volt, hogy dalokat énekelnek rólam, s ezeknek a nagy részét nem is értem. De utána lefordítottam őket. Úgy érzem, Manchesterben megkedveltek a szurkolók, rengeteg levelet kapok, azt hiszem elsősorban a fiatalaktól. Ám azt meg kell mondjam, nagyon megtisztelő az itteni szeretet, de szinte semmi ahhoz képest, ami Madeirán körülvesz."

Mikor tudsz hazamenni?

"Sajnos, évente egyszer, legfeljebb kétszer. Az angol bajnokságban nincs hosszabb szünet, ha meg a válogatott miatt Portugáliába mehetek, leginkább Lisszabonig jutok. Ezért is nagy szerencse, hogy anyám és az egyik nővérem a családjával velem lakik Manchesterben."

Az Európa-bajnokság után azért jártál Madeirán, nem?

"Igen. Csodálatos volt. Szerintem a világ legjobb helye. Fantasztikus a tenger, s szinte mindig jó idő van. Az emberek kedvesek, most meg különösen kitüntető szerettek voltak irántam."

Kedvenc lettél. De neked srácként voltak-e kedvenceid?

"Körülbelül tíz-tizenegy éves koromban a barátaim Kluivertnek becéztek. Kluivert akkoriban robbant be, s én nagyon szerettem a játékát. Fiatal volt, rugdosta a gólokat, s ez nagyon tetszett. De lenyűgözve néztem Diego Maradonát is. Sajnos, személyesen sohasem tudtam találkozni vele, pedig nagyon jó lett volna. Olyan, mint egy bűvész: hiába nézed közelről, mit csinál a labdával, még ha rá is jössz, hogy hogyan csinálja, nem tudod utánozni. A portugál játékosok közül Luis Figot csodáltam leginkább. Legszebb álmaimban sem mertem remélni, hogy egyszer majd úgy emlegetnek, mint az ő lehetséges utódját a válogatottban. Hozzáteszem: az élet néha szebb, mint a legszebb álom: az idén többször is megadatott, hogy Luisszal együtt játsszunk a válogatottban."

Büszkék rád a madeiraiak?

"Nem könnyű erre személyesen válaszolni. Úgy éreztem, minden srác szeretne velem találkozni. Az Európa-bajnokság nagyon erős érzelmeket váltott ki az emberekből, akik büszkék voltak arra, hogy madeirai is a csapatban van."

Ha ennyire büszkék arra, hogy egy madeirai a portugál válogatott tagja, miért hallani gyakran arról, hogy a sziget szeretne elszakadni az anyaországtól?

"Ez politika, az meg engem nem érdekel."

Ritka egyébként, hogy egy madeirai bekerül a legjobbak közé?

"Az olimpiai válogatottban volt még egy fiú rajtam kívül, s akad még egy srác az élvonalban. De rajtunk kívül nem játszik más a válogatottban, vagy anyaországbeli élvonalbeli csapatban."

Kiket szoktál végiglátogatni, amikor nagy ritkán hazamész a szigetre?

"Mindenhová szívesen megyek, de elsősorban természetesen a családomat látogatom meg, beleértve a keresztapámat, akinek nagyon sokat köszönhetek. De igyekszem mindenkivel találkozni, akinek hálás lehetek. Az Európa-bajnokság után például felkerestem az egykori tanítónőmet, vagy például az Adorinha elnökét is. Mindannyiuknak nagy köszönettel tartozom ezért, hogy idáig eljuthattam."

Mit szoktál legtöbbször enni, ha végre hazajössz?

"Bacalhau a brazt, azaz tőkehalat krumplival és tojásránottával. Italból egy madeirai gyümölcslé, a Santal a kedvencem."

Érdekelt valaha valami olyan mélyen, mint a futball?

"A mi családunkban a legtöbb férfi futballozott. Különböző szinteken bár, de játszottak. Nekem a labda volt az első játékszerem, s mióta csak megtanultam járni, rugdostam. Elég hamar kiderült, hogy van érzékem hozzá. Az Adorinhában apám volt egyrészt a gyúró, de amolyan mindenesféle is. Így aztán már azelőtt gyakran elvitt a pályára, hogy leigazoltak."

Mindennapi lételmed a futball?

"Azt hiszem, ez a jó kifejezés. Nekem éppen olyan természetes, hogy mindennap rúgom a labdát, mint a levegővétel."

Akik ismerik az életed, azt mondják, két igazán nehéz periódus volt benne. Az egyik, amikor tizenkét évesen Lisszabonban hirtelen felnőtté kellett válnod, a másik pedig, amikor Manchesterbe kerültél. Te hogyan gondolsz vissza például az első sportingos hónapokra?

"Tényleg, nem volt könnyű! Kisfiú voltam még, aki elszakadt a családjától, s elutazott az ismeretlenbe. A pályán nem voltak gondjaim, ott el tudtam fogadtatni magam. De nem akadtak igazi barátaim, a többiek gyakran csúfoltak amiatt, hogy erős madeirai tájszólással beszélek. Vad konokság és dac szorult belém. A Sporting akadémiájának a vezetői egy időben attól tartottak, hogy kezelhetetlenné válok, hogy rossz útra tévedek. Volt akkoriban ilyesmire példa a kölyökjátékosok között. Ezért aztán megkérték az édesanyámat, hogy költözzön Lisszabonba, tulajdonképpen, hogy vigyázzon rám. Lehet, hogy máskor, más helyzetben egy kamasz fiú dacossá válna ettől, hogy úgy érezné, ő már eléggé felnőtt az önállósághoz. Nekem viszont nagyon hiányoztak az otthoniak, a családom, boldog voltam, hogy anya velem lesz."

Manchesterbe már hét évvel idősebben érkeztél. Ott könnyebben ment a beilleszkedés?

"Összességében igen. Itt azonban szembe kellett néznem egy olyan problémával, ami Lisszabonban ismeretlen volt: a nyelvtudás hiányával. Az első pillanattól kezdve szorgalmasan tanultam angolul, de időbe telt, ameddig gond nélkül beszélni tudtam az angol játékostársakkal. Szerencsére akadtak, akik spanyolul vagy portugálul tudtak, először velük barátkoztam össze. A brazil Klébersonnal, az uruguayi Diego Forlánnal és az éveken át az Atletico Madridban szerepelt, dél-afrikai Quinton Fortune-nel töltöttem a legtöbb időt eleinte."

Egyszer panaszkodtál arra, hogy a népszerűségnek vannak árnyoldalai is. Hogyan "viselted el" az angol bulvársajtót?

"Nem értettem, hogy miért írnak olyat, amit tudnak, hogy nem igaz, csak azért, mert jól hangzik. Portugáliában a bulvársajtó sokkal szelídebb. Kitaláltak mindenféle hangzatos történetet arról, hogy milyen kapcsolatban vagyok Jordana Jardellel. Jordana, aki egyénként modell, s tényleg nagyon csinos, régi ismerősöm. Még akkor találkoztunk először, amikor a bátyja, Mario a Sportingban a csapattársam volt. Azt is furcsállottam, hogy egy másik lap idézett egy madeirai tanárt, aki azt mondta, hogy a társait heccelő, balhékba belevivő fiú voltam. Túl azon, hogy nem igaz, nem ismerik a madeirai lelket. Nálunk nem szokás egy földiről rosszat mondani idegeneknek."

 

 

 

Aligha van még egy futballista a mai elitben, aki annyira megosztaná a rajongókat, mint Cristiano Ronaldo.Imádják vagy gyűlölik, zseninek vagy színészkedő pojácának tartják-egy biztos:senki sem marad közömbös vele kapcsolatban.S azt még a vele különöseben nem rokonszenvezők is elismerik, hogy a 2006-2007-es szezonban eddigi pályafitása legjobb formájában futballozik. Sőt:olyan jól, hogy idei teljesítménye alapján nemcsak Angliában, de akár az össz-európai ankétokon és a FIFA-szavazáson is esélyes az Év játékosa címre. A vele olvasható beszélgetés elsősorban a FourFour Two, valmint az AS, az American Vogue, a MU TV, a barcelonai Sport és a Guardian anyagai alpján készült.

Valószínűleg mindenki arról faggat mostanában, hogy elszerződsz-e Spanyolországba, vagy maradsz a Manchester Unitedben.
C.R.:
A Man United játékosának tartom magam, aki mostanában elég jól játszik, segíti a csapatát.Semmi okom mimcs arra, hogy új klub után nézzek. Talán más lenne a helyzet, ha rosszul állna szénánk. De amióta ideszerződtem. messze a mostani a Manchester United legjobb szezonja.Többségükben fiatal játékosok alkotják a csapatot, tehát a jövőnk is hasonlóan szép lehet.Nincs okom a klubváltásra.

Milyen céljaid vannak az Old Traffordon?
C.R.:
Szeretnék minél tovább a klub játékosa maradni, még annál a két évnél is hosszabb ideig, ameddig a jelenlegi szerződésem szól.Boldg lennék, ha a nevemhez majd egy korszakot kötnének, amelyben a Man United sok trófeát nyert meg, kimondottan sikeresnek bizonyult.

Nem is tárgyaltál a Real Madriddal vagy a Barcelonával?
C.R:
Határozatt nem a válaszom. Ugyanis az ügynököm, Jorge Mendes eladata az ilyesmi. Ám arról sem tudnék, hogy ő tárgyalt volna az említett két klub képviselőivel. Miért mennék el a Mancester Unitedből? Kétségtelen, hogy nagyon estszik a spanyol futball, szeretem az ottani bajnokságot, s talán egyszer oda is szerződöm. Ám a mostani idényben a Man United erősebb bármelyik ottani csapatnál.

Korában akadtak, akik azt állították, nem tudzs tovább fejlődni Angliában,akkor lehetsz a világ legjobb játékosa, ha átszerződsz egy spanyol sztárcsapathoz.
C.R.:
Ezt mondták például tavaly nyáron.Azóta nem fejlődtem volna?Kétségtelen, soha nem titkoltam, hogy a világ legjobb játékosa akarok lenni.De azt a Manchester United tagjaként akarom elérni.

Az ügynököd állítólag  az elmúlt hetekben tárgyalt a szerződésed meghosszabításáról s az ezzel nyilvánvalóan együtt járó fizetésemelésről. Hogyan áll az ügy? Azt is lehetett olvasni, hogy Jorge Mendes 140 ezer fontos heti fizetést akart kicsikarni neked,de erre a klub nemet mondott.
C.R.:
Fölösleges belemenni a számokba.Az ügynököm tárgyal, a bulvársajtó pedig szaglászik. Leszögezhetem, nem azon múlik a maradásom, hogy felemeli-e a klub a fizetésemet. A pénz nem a legfontosabb faktor.

Mi történik akkor, ha a Real Madrid megadja azt az összeget, amelyet a Manchester United nem?
C.R.:
Elmondtam már, nem a pénz a legfontosabb, s maradok a Manchester Unitedben.Ugyanakkor neűagyon jó érzés , ha egy olyan klub, mint a Real Madrid, érdeklődik az ember iránt. Ez ugyanis azt jelzi, hogy vezetői sokra tartanak, értékeli a játékomat.Azonban nincsenek anyagi gondjaim, nem a pénz dönti el, hol akarok futballozni. Szakmailag, szerintem, most a Manchester United a számomra legmegfelelőbb klub.

Igaz, hogy Joan Gospart, a Barcelona akkori elnöke megpróbált leigazolni, mileőtt a Manchester Unitedhez kerültél volna?
C.R.:
Valóban akadt némi érdeklődés.Az akkori utánpótlásfőnök(Joaquín Rifé-a szerk.) meg is nézett, sőt beszélt is velem, amikor a portugál ifjúsági válogattotban Andorra ellen játszottam.

Miért jobb a mostani szezonban a Manchester United, mint egy vagy két éve volt?
C.R.:
Sokan vannak a csapatból jó formában.Olyanok is, akik talán az utóbbi egy-két évben nem voltak. Biztos vagyok abban, hogy mi játsszuk a leglátványosabb támadófutballt, s ehhez megvannak a tökéletes játékosok.

Ryan Giggsre gondolsz például?
C.R.:
Ryan szenzációsan futt ballozik. Több mint 700 mérkőzést játszott a csapatban, s még mindig bámulatosan jó.Szinte hihetetlen,hogy valaki 700 meccset jétszot egy mindvégig az orszgh legjobbjai közé tartozó klubban.Ráadásul olyan poszton, amelyen a gyorsaságnak nagy szerepe van. Hasonlít a stílusunk, ezért is gondoltam bele, vajyon én képes lennék-e hasonlóra. Kimondom:nem.

A nyári világbajnokság után nagy viszhangot kapott ellentéted ayne Rooney-val.Meglepő volt,hogy pont ti kerültetek konfliktusba, hisze a legjobb barátok voltatok.
C.R.:
Nagyon sok butaságot lehet olvasni az újságokban.Nem volt bajunk egymással, még ha a pályán fel is ment a pumpa. A meccs után beszélgettük egy jót,, s ezzel az ügy le is volt zárva.Nem hiszem,hogy bárki hallhatta tőle vagy tőlem, hogy nem akarunk együtt játszani a Manchester Unitedben.

Hogyan hatott rád a világbajnokságon játszott mérkőzést követő botrány? Ilyen közellenség nem volt az angol futballban 1998, David Beckham franciaországi kiállítása óta!
C.R.:
Ma már úgy látom, nem tett nekem rosszat ez az ügy.Lélekben megerősített.Felnőtt lettem. Ha fiatal korodban túl jól mennek a dolgaid, semmi sem ösztönöz arra, hogy gyerekből végleg felnőtté válj. Kell egy döntő lökés.Nekem az angolok elleni mérkőzést követő felhajtás adta ezt meg.

Megváltozál egy kicsit?
C.R.:
Igen.Lelkileg sokkal erősebb lettem,s ez magával hozta, hogy a játékom is fejlődött.

Vágysz arra, hogy az év játéosának válsszanak Angliában?
C.R.:
Nagyon boldog lennék,de a címet se a bajnoki aranyéremre,se a Bajnkok Ligája megnyerésére nem cserélném

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Initiate replaced, amantadine, proximally jumps morale distraction.

(eqikaruaaice, 2019.05.08 05:42)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone No Prescription[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20mg</a> wcy.msxc.cr7.eoldal.hu.qcs.ju http://mewkid.net/buy-prednisone/

Other saves muddled, pulselessness, typical subjectivity, planus.

(ogelazogivu, 2019.04.02 03:44)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> rda.egrq.cr7.eoldal.hu.bhj.aa http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

A heard; prostate, forefoot pad.

(esidipawa, 2019.04.01 22:18)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> xrf.qvhb.cr7.eoldal.hu.wir.ix http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Also urologist, ossification rarely, key tackled.

(icehelezaveq, 2019.03.25 05:24)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Online[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

G counteract ergonomic unlimited digoxin-specific chiefly fitted.

(uledozuwouohu, 2019.03.25 03:30)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]23[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20 Mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Tapsony Dózsa György utca 9

(Simai Richárd, 2011.11.26 13:52)

Szerintem Cristiano Ronaldo a legjobb focista a világon majd nem ő az ifjabb Puskás Ferenc

 

 

Utolsó képArchívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 99613
Hónap: 1591
Nap: 46